L. NICHOLSONOVÁ: Smer-SD navrhuje do ÚPN človeka z kauzy sociálnych podnikov

29.06.2012 Bratislava

Bratislava 28. júna (TASR) - Poslanci vládneho Smeru-SD navrhujú za člena Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) 29-ročného Romana Lebedu, ktorý v minulosti pôsobil ako odborný garant v gemerskom sociálnom podniku. Upozornila dnes na to bývalá štátna tajomníčka rezortu práce Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá namietala jeho kandidatúru.

Asistent poslanca Andreja Kolesíka (Smer-SD) totiž pôsobil v sociálnom podniku, ktorý už asi pol roka vyšetruje polícia pre trestný čin poškodzovania záujmov európskych spoločenstiev. Vzniknúť pritom mala škoda približne 1,9 milióna eur. Ďalší opoziční poslanci namietali aj to, že 29-ročný mladý muž sa nehodí do funkcie ÚPN.

Kolesík kritiku Lebedu odmietol. Podľa neho pravica používa inkvizičné praktiky a proti jeho asistentovi poštvala niektoré médiá. Opozícii pritom vyčítal, že často nominovala ľudí mladších ako Lebeda alebo ľudí bez skúsenosti v oblasti, kde mali pôsobiť. "Toto je hon na čarodejnice, ktorý spustili niektorí poslanci opozície, zhodný s niekdajšími praktikami gestapa a Čeky," kritizoval Nicholsonovej vystúpenie Kolesík.

Poslanci dnes nakoniec o obsadení dvoch stoličiek v Správnej rade nerozhodovali. Tento bod sa na návrh predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského vráti do ľudskoprávneho výboru a poslanci by sa ním mali opäť zaoberať v pondelok (2.7.).

Poslanci tiež odložili výber nového člena Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Tá prišla v septembri 2011 o svojho odborníka v oblasti televízneho vysielania Andreja Miklánka, ktorý sa stal programovým riaditeľom STV.
 

Vyberte región